Dr. Bruce H. Lipton'un 'İnancın Biyolojisi' adında bir kitabı var, zaman zaman çok bilimsel terimlere kayıp bu terminolojiye hakim olmayan okuyucunun dikkatini kaybetse de içinde çok değerli bilgiler var. Örneğin stresin sağlığımıza etkisi ile ilgili bölüm ve kullandığı anektot oldukça ilginç.
Bir ormanda yalnız başına gezen birinin karşısına aniden bir aslan çıktığında, bu kişinin tüm yaşam gücü karşısına aniden çıkan aslanla baş etmek için kullanılıyor. O sırada bedende dolaşan başka bir virüs, hastalık olsa da yaşam gücü o an önceliğini saptıyor, ilk olarak bu aslanla baş etmeye odaklanıyor. Daha sonra bunu başardığında hastalıkla baş etmek için harekete geçiyor. Aslanla mücadele bir zaman gerektiriyor, ama bittiğinde beden rahatlayabiliyor.
İşte günümüzdeki stresin yaşam gücümüz üzerindeki etkisi bu aslan gibi...Tek farkla, sürekli var!! Bu da yaşam gücünün rahatlayıp içteki mücadelesi için alanın olmasını engelliyor.
Şimdi kendimize ne yaptığımızı görebiliyor musunuz? İşteki ve trafikteki stres yetmiyormuş gibi, rahatlayabileceğimiz alanlarda kendimize fazlaladan stres yaratıyoruz. Nasıl mı? Bir savaş filmi izleyerek, haberleri ve reality programlarını hergün takip ederek..Bir aksiyon filmini örnek alalım. Dehşet senaryolar, çözümü olanaksız gibi görünen durumlar, son dakikada çözümlenir..Size o saniyelerle yarış yaşatılır ve bunu heyecan olarak algılar ve bu heyecana bağımlı hale gelirsiniz. Gününüzün çoğunu zihinsel aktivitelerle geçirdikten sonra, duygularınızdan o kadar koparsınız ki, herhangi bir duygu hissetmeye özlem duyarsınız..İşte bu yaşadığınız heyecan duygusu sizi tekrar canlı hissettirir, bedeli ne olursa olsun..
Ya da işinize o kadar çok zaman harcarsınız ki, arta kalan zaman size aslında yetmez. Uykunuzda yenilenecek olan bedeninize bu alanı tanımazsınız, daha az uyur ve o süreye sevdiğiniz aktiviteleri koymaya çalışırsınız..
Ee bu arada, tüketim ekonomisi, sizi her an uyarır..Şu dondurmayı ye, şu pizzayı al..Reklamlardaki kişiler de manken gibi ve seksidirler..Sanki bu ürünleri yedikleri için bu formdalarmış gibi.. Bir yandan bu kadar toksin yüklenir bedene, diğer taraftan hareketsizlik ve stres..
Beden dirençlidir, çabuk pes etmez..Bu alışkanlıkların etkisi hemen kendini göstermez, bazen yıllar alır..
Siz de bu arada bana birşey olmaz diye dolaşırsınız..
Yolculuğunuz nereye gidiyor siz karar verin..
Sevgilerimle
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder