12 Temmuz 2012 Perşembe

Israel Kamakawiwo Seni Seviyoruz- We Love You

Israel "Iz" Kaʻanoʻi Kamakawiwoʻole, Honolulu şehrinde doğdu. Ebeveynlerinin evlendiği yer olan Kaimuki'de büyüdü. 11 yaşında büyük kardeşi Skippy ile müziğe başladı. Yaşadığı yerde popüler olan ve Iz'in etkilendiği müzisyenler Peter Moon, Palani Vaughn ve Don Ho'dur.
Gençliğinde, Hilo şehrindeki Hawai Üniversitesinde okumak için ailesi ile Makaha kentine taşındılar. Orada Louis "Moon" Kauakahi, Sam Gray ve Jerome Koko ile tanıştı. Daha sonra kardeşi Skippy ve diğer üçü ile birlikte "Makaha Sons of Ni'ihau" adlı müzik grubunu kurdular. 1976'dan 1980'e kadar 15 başarılı albüm çıkardılar ve Hawai çapında ünlendiler.
1982'de Iz'in kardeşi Skippy Kamakawiwo'ole kalp krizi nedeniyle öldü. Aynı yıl Iz, çocukluk aşkı Marlene ile evlendi ve Brianna "Wehi" adlı bir kızları oldu. Iz, solunum yolu rahatsızlığı sebebiyle 26 Haziran 1997'de, 12:18'de, 38 yaşındayken hayata veda etti. Bu erken ölümün Iz'ın obezite sorunundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Kendisinden başka yalnızca iki kişinin eriştiği bir onur olarak, naaşı bir süre Honolulu Capitol Binası'nda ağırlanmıştır. Külleri, Hawai'de bayrakların yarıya indirildiği 12 Temmuz 1997 tarihinde, yaklaşık 10000 kişinin katıldığı büyük bir kutlama eşliğinde Pasifik Okyanusu'na dökülmüştür. Yumuşak sesi ve parçalarını kalbinin derinlerinden söylemesiyle Hawai müziğinin ruhunu en iyi yansıtan sanatçılardan biri kabul edilen Kamakawiwo'ole, ölümünden sonra ününü korumaya devam etmiş, film ve reklamlarda kullanılan müzikleri onun ölümsüzlüğünü tüm sevenlerine ispat etmiştir.

*

Israel "IZ" Kaʻanoʻi Kamakawiwoʻole  May 20, 1959 – June 26, 1997) was a Hawaiian musician.
He became famous outside Hawaii when his album Facing Future was released in 1993. His medley of "Over the Rainbow" and "What a Wonderful World" was subsequently featured in several films, television programs, and television advertisement commercials.
Through his ukulele playing and incorporation of other genres (such as jazz and reggae), Kamakawiwoʻole's music remains a very large influence in Hawaiian music.
Throughout his life, Kamakawiwoʻole was obese and at one point weighed 757 pounds (343 kg; 54.1 st) standing 6-foot-2-inch (1.88 m) tall .He endured several hospitalizations because of problems caused by his obesity.Beset with respiratory and other medical problems, he died in Queen's Medical Center at 12:18 a.m. on June 26, 1997.Kamakawiwoʻole is survived by his widow, Marlene Kamakawiwoʻole, and their daughter, Ceslie-Ann "Wehi".
The Hawaii state flag flew at half-staff on July 10, 1997, the day of Kamakawiwoʻole's funeral. His koa wood coffin lay in state at the state capitol building in Honolulu. He was the third person in Hawaiian history to be awarded this honor, and the only one who was not a government official. Approximately ten thousand people attended the funeral. Thousands of fans gathered as his ashes were scattered into the Pacific Ocean at Mākua Beach on July 12, 1997. The funeral and the scattering of Kamakawiwoʻole's ashes were featured in the official music video of "Over the Rainbow" released posthumously by Mountain Apple Company; as of June 2012, the video as featured on YouTube has garnered over 70 million views.
On September 20, 2003, hundreds paid tribute to Kamakawiwoʻole as a bronze bust of the revered singer was unveiled at the Waianae Neighborhood Community Center on Oʻahu. The singer's widow, Marlene Kamakawiwoʻole, and sculptor Jan-Michelle Sawyer were present for the dedication ceremony
Sesi beni çok duyarlı ve huzurlu bir alan götürüyor..
Sevgilerimle
*
His voice brings me to a very tender and peaceful place..
With My Love

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder