22 Temmuz 2014 Salı

Kalbinizi Açık Tutmak - To Keep Your Heart Open



Kalbinizi açık tutmak..Her türlü bilinmeyen, beklenmeyen davranışa rağmen olası mı?
Birine açıyorsunuz kalbinizi, tüm saflığınız, masumluğunuzla..
İkiniz de farklı ilişki kültürleri, yaşanmışlıklar, beklentiler, yaralar ve olgunlaşma evrelerinden geçerek birbirinizi buluyorsunuz. Tarif edemediğiniz, sizden öte birşey sizi o kişiye çekiyor. .
Müthiş bir mutluluk, haz, aşkınlık hali hissediyorsunuz..Ona dokunmak, ona bakmak, onu dinlemek içinizde bahar çiçekleri açtırıyor..Tüm dikkatinizi ona veriyorsunuz, giderek daha fazla onu düşünüyor, onunla fiziken bereber olmadığınızda da bir yanınız hep onunla olmaya devam ediyor. Hayaller kuruyor, onu içinizde büyütürken tüm Dünya'yı tüm renkleri ile de daha yaşanası hissediyor, daha uyumlu ve anlayışlı oluyorsunuz..
Sonra bir söz, bir davranış..Belki niyet iyi olsa da, sadece farklı bir 'dün' nedeniyle sarf edilmiş, bir anda sizi tepetaklak edebiliyor. Sizin 'dün'ünüz o söze davranışa farklı bir anlam yüklüyor, belki onunla birlikte tüm korkularınız tekrar kendini hatırlatıyor. İçinize bir şüphe kurdu düşüyor ve sizi kemiriyor..
Belki sarf edilen bir kelime, sizde en az yüz soru doğuruyor.. Andan koparıyor, büyüyü bozuyor..
Ben o noktada daha önce bir şey olmamış gibi davranır, bir düzeyde yok sayar, ama için için donar ve zamanla birşey hissetmez hale gelirdim. Sonra da ilişkiden kaçardım. Aslında yaptığım şey, kalbimi kapatmakmış..Kalbim kapanınca, hissedemez olunca da kalmamın anlamı kalmazmış..
Tam da o noktada durup içime dönüp, bir es verip duygularıma bakabildiğimde, bunları karşı tarafa aktarabildiğimde fark ettim ki kalbim tekrar açılıyor.. O hisleri tekrar buluyor. Ama bunu ifade etmenin de bir riski var, karşı taraf kaldırabilir mi? Söylediklerim onda ne tetikliyor? O da bunları ifade edebilecek kadar açık kalmayı istiyor mu? O kaldıramayıp gider mi? Ben içimdeki hassaslığı, incinebilirliği karşı tarafın da içindeki hassas alana özen göstererek söyleyebilecek miyim? Kendimi ifade edebilmeyi becerecek miyim?
Bütün bu kargaşıyı yaşıyorum. Ama anladım ki, tek şansım bu .. Bu riski almadan, bu adımı atmadan ben orada duramıyorum.. Kalbin açık kalabilmesi için ifade edebilmeliyim. Sağlıklı bir ilişkide, karşılıklı güven, saygı ve sevgi alanını koruyarak soğan katmanları gibi içimizin derinliklerine yolculuk yapabilmeli, bunu paylaşabilmeliyiz. Kendi içimizin derinliklerine inmek bizim sevgimizi büyütüyor. Birlikteliği anlamlı ve derin kılıyor.
Kalbin donduğu yerde, ilişki bağımlılık ve alışkanlıklarla devam eden parıltısını yitirmiş bir elmasa benziyor..Kolay mı ? Bence değil.. Ama güvenlik alanında kalarak kim hayat coşkusunu koruyabilmiş ki..

Sevgilerimle..

*
To keep your heart open.. Is it possible with all the unknown, unexpected  factors ?
You open yourself up to someone with all your heart and your innocence..
Both of you come from different backgrounds, relationship cultures, expectations, wounds, experiences and maturity levels and find each other. Something beyond you, something you can not put into words attracts you to the person.
You feel incredibly happy, blissful, a state of transcendence..Touching, listening, looking to the person will blossom flowers in you. you give your full attention to the person, the person takes more and more place in your thoughts. Even if you are physically not at the same place, a part of you remains always together with the person. You start daydreaming, while you make the person grow inside of you, you feel that the world is more of a beautiful place with all it's colors. You become more understanding and harmonious.
Than with a word, or a behavior .. Although the intention is good, being said or done just because of a different 'yesterday' can make everything go upside down. Your 'yesterday' interpretes this gesture differently, maybe all your fears come back..A worm called doubt starts to eat you up.
Maybe a word used can cause a havoc of hundred questions in you. Tear you away from the moment and break the spell.

At that very moment I was behaving like nothing happened, neglect my own feelings, freeze inside and in time I was not able to feel anymore. Afterwards I was running away from the relationship. Actually what I did was closing my heart down. With a closed heart the relationship did not have a meaning anymore and ı could not stay there..

But exactly at that very moment when I look inside, take a moment to connect with my deep feelings and when I am able to communicate what happens through, I realized that my heart opens up again.
I can find the feelings again.
There is a risk in expressing these feelings. Can the other hold the space for this? What does what I tell the person trigger in them? Is the person eager to also communicate through whatever is happening with them? Or will the person not be able to stay and leave? Am I able to speak my vulnerability through in a way that I am respecting and taking care of the other person's vulnerability? Will I be able to give the message in the right way?
I go through all this havoc. But I understood, this is my only chance. I can not stay there when I do not take the risk and make the step. In order to keep my heart open , I need to express myself. In a healthy relationship, we should be able to open up to our innermost core and express it to the other person layer by layer in a space which is safe, respectful and loving. To go inside our own depths makes our love grow. It also makes the relationship meaningful and gives depth.

When the heart is frozen, the relationship continues due to co-dependency and habit and looks like diamond, which has lost it's shine and glamor. Is it easy? According to me .. No..But who was able to keep the joy of life while staying in a comfort zone?

With My Love

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder